2022 “Graduate Students’ Scientific Research Literacy Improvement” Series Public Welfare Lectures CNKI Research Test

1. When writing a literature review, Mr. Li found that many documents exist in different versions, and the page numbers and even volume divisions between different versions are inconsistent. Among the following options, the correct way for Mr. Li to deal with it is ()
Clearly indicate the source of quoted text or ideas
Cover up and recite as original
Quotes marked as direct quotes
Quote the Chinese version of the translated work but indicate the original version
Your answer: A Reference answer: A
Answer analysis: When writing a literature review, I found that many documents exist in different versions. The page numbers and even volume divisions between different versions are inconsistent. At this time, the source of the quoted text or ideas should be clearly marked.

2. Among the following options, the behavior that does not fall into the category of “academic misconduct” is ( )
Plagiarizing other people’s academic achievements
Damage other people’s copyrights
Mistakes caused by one’s own research level and ability
knowingly made false statements in connection with the research conducted
Your answer: C Reference answer: C
Answer analysis: Mistakes due to one’s own research level and ability are not considered academic misconduct.

3. In the process of collecting and saving data, what did Mr. Wang do wrong? ( )
Collect special data without authorization
Ensure that the conditions for obtaining data are true
Refuse to artificially process raw data to cater to research conclusions
Ensure the integrity of experimental data collection and storage
Your answer: A Reference answer: A
Answer analysis: Data collection and preservation are important links in the implementation of scientific research. The data in the research directly affects the output of research results.

4. ( ) After the main text, there must be an acknowledgment to express gratitude to teachers, classmates and other people who contributed to the paper.
Proceedings
Thesis
academic papers
Science and Technology Report
Your answer: B Reference answer: B
Answer analysis: After the main text of the dissertation, there must be an acknowledgment to express gratitude to teachers, classmates and other people who contributed to the thesis.

5. Among the following options, which one is an “intentional error” in scientific research ( )
The academic value of the research results is not high due to one’s own abilities.
Quoting from the unpublished work of others with their consent
Inaccurate calculation results due to operational errors
Fabricate image data to arrive at desired conclusions
Your answer: D Reference answer: D
Answer analysis: Falsifying image data to obtain an expected conclusion is an intentional error.

6. Among the following options, the behavior that violates the academic principle of honesty and trustworthiness is ( )
Maintain impartiality and independence during research
An individual has made errors in his published research results, but chooses not to admit it publicly for the sake of his personal reputation.
Be rigorous when evaluating other people’s academic achievements
When commenting on other people’s scientific research results, be objective and fair and do not mix any personal emotions.
Your answer: B Reference answer: B
Answer analysis: Honesty and trustworthiness are the prerequisite for ensuring the reliability of academic results. Academic research should be conducted on the premise of honesty and trustworthiness.

7. Which of the following database documents is not included in the CNKI research platform ( ).
Journal literature
standard
Master’s and Ph.D. literature
yearbook documents
Your answer: B Reference answer: B
Answer analysis: The database documents of CNKI research and study platform mainly include journals, masters and doctoral students, annual certificates, newspapers, and conferences.

8. Which of the following behaviors is correct: ( )
Modify the content and form of other people’s papers and publish them again
Directly copy the content of other people’s papers without indexing
When quoting other people’s opinions, data or original words, indicate the source.
Submit the same paper to multiple journals at the same time
Your answer: C Reference answer: C
Answer analysis: The same paper cannot be submitted to multiple journals at the same time

9. Which of the following does not belong to the type of review ( ).
research review
inductive review
general overview
critical review
Your answer: A Reference answer: A
Answer analysis: null

10. Which of the following views is wrong: ( )
People who did not participate in the writing of the book cannot be signed
Co-authors should be jointly signed, and the order of signatures should be in order of contribution to the paper.
In order to publish a paper, you can get signatures from anyone you want.
The results are completed with funding from the government, schools, enterprises or private individuals, and should be explained in the relevant section when published publicly.
Your answer: C Reference answer: C
Answer analysis: Cognition of academic norms

11. Which of the following is not a characteristic of academic papers ( ).
Literary
artistry
scientific
innovativeness
Your answer: B Reference answer: B
Answer analysis: Academic papers are literary, readable, innovative, scientific, and theoretical.

12. Which of the following documents is a one-time document ( ).
encyclopedia
Overview
abstract
Papers
Your answer: C Reference answer: D
Answer analysis: Primary documents are documents produced directly by people based on their own practical experience in production, scientific research, social activities, etc. They are also often called original documents (or first-level documents). The knowledge and information they record are relatively Be novel, specific, and detailed.

13. Among the following options, the behavior that does not fall into the category of “academic anomie” is ( )
A scholar had too many requests for manuscripts, so he had no choice but to reorganize his published articles into one article for publication.
A scholar was busy with work and asked others to write papers for publication and awards.
A doctoral student’s paper was published in journal A and then published again in journal B.
A scholar compiles manuscripts published in unpublished academic conference proceedings and publishes them in official journals
Your answer: D Reference answer: D
Answer analysis: Manuscripts published in unpublished academic conference proceedings are compiled and published in official journals, which does not constitute academic misconduct.

14. When an expert was reviewing and scoring the applied project, he found that the content of the applied project was exactly what he wanted to study. At this time, he deliberately gave a low score to express his disagreement. This situation violates the requirements of ( ).
Confidentiality and Avoidance System
Achievements signature principle
principle of objectivity and impartiality
Quotation annotation principles
Your answer: C Reference answer: C
Answer analysis: When an expert was reviewing and scoring the applied project, he found that the content of the applied project was exactly what he wanted to study. At this time, he deliberately gave a low score to express his disagreement. This situation violates the requirements of objectivity and impartiality.

15. Normally, thesis content does not include ( )
Table of contents
references
Personal interests and hobbies
Summary
Your answer: C Reference answer: C
Answer analysis: A dissertation should usually include: cover, table of contents, Chinese and English abstracts, introduction, main text, references, acknowledgments and a signed “Declaration of Originality of thesis”

2. Multiple choice questions
1. Which of the following are the functions of citation analysis ( ).
Can evaluate the quality of journals and papers
Can evaluate the academic level of scientific research institutions or authors
A quantitative method for predicting the development trend of a certain subject
It is difficult to reflect the latest scientific research results
Your answer: ABC Reference answer: ABC
Answer analysis: Citation analysis method: The citation analysis method is based on the mutual citation relationships and characteristics between documents, using statistics, mathematics, logical thinking methods, etc. to analyze the citation and citation phenomena of documents, and is used to evaluate journals and papers. A quantitative method that uses the quality of scientific research institutions or the academic level of authors and predicts the development trend of a certain subject.

2. Regarding the publication of academic results, which of the following statements is correct ( )
The same research results are not allowed to be submitted to multiple publishing institutions for repeated publication.
Essentially the same research results shall not be published in a different form.
Academic papers that enrich 50% or more of the data originally published can be republished.
If the paper is published and included in the proceedings, the source of the paper does not need to be indicated.
Your answer: AB Reference answer: ABC
Answer analysis: Option D is wrong

3. Which of the following are CNKI’s one-frame search terms ( ).
theme
Summary
Key words
author
Literature source
Your answer: ABCDE Reference answer: ABCDE
Answer analysis: null

4. Different document types should be used for documents with different time requirements. For the latest document information, such as document information in the past one or two months, ( ) should be used.
books
Journal/Newspaper
patent
internet
Your answer: BD Reference answer: BD
Answer analysis: Journals are divided into weekly, semi-monthly, monthly and quarterly according to the publication cycle. They are updated and published quickly; newspapers are generally updated daily.

5. For degree applicants or degree recipients, the degree evaluation committee may make the following decisions ( )
Suspension of degree award
Withdrawal of degree award
No degree awarded
Cancellation of graduation qualifications
Your answer: ABC Reference answer: ABC
Answer analysis: For degree applicants or degree recipients, degree conferral can be suspended, degree not conferred or degree conferment revoked respectively;

6. Normally, the elements that a project proposal report should include are ( )
Purpose and significance of the research
Research objectives and hypotheses
Basic content and research methods of the research
Research steps and schedule
Your answer: ABCD Reference answer: ABCD
Answer analysis: Usually, the elements that should be included in the proposal report include the purpose and significance of the research, the goals and hypotheses of the research, the basic content and research methods of the research, the steps and schedule of the research, etc.

7. What types of documents can be divided into according to their different processing depths ( ).
primary document
secondary literature
tertiary documents
four times literature
Your answer: ABC Reference answer: ABC
Answer analysis: null

8. Which of the following are secondary documents ( ).
manual
abstract
Table of contents
Bibliographic
books
Your answer: BCD Reference answer: BCD
Answer analysis: Secondary literature, also known as secondary literature, is the product of processing and sorting primary documents, that is, describing the external characteristics of disordered primary documents such as title, author, source, etc., or compressing its content It is a document form that is formed into an introduction, abstract or abstract, and is organized according to a certain discipline or major, such as catalogs, abstract magazines (including introduction-type retrieval publications), etc.

9. Normally, a valuable document should ( )
Provide new perspectives and analytical frameworks
Reveal new influencing factors
Overturning the known and correcting the mistakes of the predecessors
Similar to existing research
Your answer: ABC Reference answer: ABC
Answer analysis: Under normal circumstances, the value of a document can be evaluated based on whether it provides a new perspective and analytical framework, reveals new influencing factors, overturns the known, corrects previous mistakes, etc.

10. Which of the following are the characteristics of documents ( ).
knowledge information
objective materiality
Manual recordability
dynamic development
Your answer: ABCD Reference answer: ABCD
Answer analysis: null

3. Judgment questions
1. The person who has made revisions to the writing of the paper has the right of signature. ( )
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: The person who has made revisions to the writing of the paper does not have the right of authorship.

2. When using CNKI HowNet for literature search, you can use one-frame search, advanced search, author-published search, etc. ( )
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: When using CNKI HowNet for literature search, you can use one-frame search, advanced search, author-published search, etc.

3. CNKI cannot retrieve foreign literature. ( )
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: CNKI can search foreign literature

4. Authorship is usually limited to those who have made substantial contributions to the published research work and can be held accountable for their contributions.
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: The basic requirements for authorship are: Authorship is usually limited to those who have made a substantial contribution to the published research work and can be held accountable for their contributions.

5. In academic exchange activities, if you feel that your academic achievements are excellent, there is no need to be modest and cautious.
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: In academic exchange activities, we must avoid being complacent and arrogant, and we should always remain modest and cautious.

6. The literature review of a dissertation should generally be completed after completing the proposal report.
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: The literature review of a dissertation should generally be completed before completing the proposal report.

7. People and units that have contributed to the research but have not made substantial contributions can express their gratitude, but cannot be named in the publication.
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: People and units that are helpful to the research but have not made substantial contributions can express their gratitude, but they cannot be named in the publication.

8. Xiao Ming finds some interesting pictures or illustrations on the Internet. He can directly copy the pictures into the paper without writing the name of the artist or photographer or the website information.
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: Table data, pictures and other materials appearing in the paper need to be marked with the source of the information.

9. For papers published online, the online version has the same validity as the paper version. ( )
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: For papers published online, the online version has the same validity as the paper version.

10. Impact factor refers to the total number of citations of papers published by a journal in the previous two years in the reporting year/the total number of papers published by the journal in these two years.
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: Impact Factor (English: Impact Factor), referred to as IF, is a data in the Journal Citation Reports (JCR) produced by Thomson Reuters. That is, the total number of citations of papers published in a journal in the previous two years in the reporting year is divided by the total number of papers published by the journal in these two years. This is an internationally accepted journal evaluation index.

11. It is a breach of integrity for scientific researchers to deliberately conceal or insist on proceeding despite knowing that there are problems with the feasibility of the selected topic.
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: It is a breach of integrity for scientific researchers to deliberately conceal or insist on proceeding despite knowing that there are problems with the feasibility of the selected topic.

12. The act of translating a published Chinese paper into English and then submitting it to an international journal does not constitute multiple submissions for one manuscript.
correct
mistake
Your Answer: False Reference Answer: False
Answer analysis: The act of translating a published Chinese paper into English and then submitting it to an international journal is an act of multiple submissions for one manuscript.

13. When writing a paper, the language should be as concise as possible. ( )
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: When writing a paper, the language expression should be as concise as possible.

14. The literature sources of journal articles include the name of the journal, the year volume and the starting and ending page numbers. ( )
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: null

15. An expert has a prejudice against a certain applicant or a certain reporting unit. At this time, he deliberately gives a low score to express his disagreement. This situation violates the principle of objectivity and fairness.
correct
mistake
Your answer: Correct Reference answer: Correct
Answer analysis: An expert has a prejudice against a certain applicant or a certain applicant, or the content of the applied project is exactly what he wants to study. At this time, he deliberately gives a low score to express his disagreement. This situation violates the The principle of objectivity and impartiality.

Related Posts

Correspondence between Tensorflow and CUDA and cudnn versions

Explain the profound in simple terms – understand DeepSORT (Principles) in one article with zero basic knowledge

[Installation of Keras environment]

Music player based on STM32, using PWM to control the buzzer

Configure and run ORBSLAM2 on Ubuntu20.04 (nanny-level tutorial)

CubeSLAM: Monocular 3D Object SLAM paper notes

ffmpeg command line usage

About the pitfalls of ARM development (AI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*